Adaro Bokföring

Frågor och svar om Adaro Bokföring

Innan köpet

Hur köper man Adaro Bokföring?
Adaro Bokföring köper du tryggt och enkelt på Apples Mac App Store.

Vad kostar Adaro Bokföring?
Priset är angivet på Mac App Store. Klicka här för att köpa Adaro Bokföring i Mac App Store!

Krävs det något abonnemang för att använda Adaro Bokföring?
Nej, priset du betalar på Mac App Store för bokföringsprogrammet är en engångskostnad.

Hur får jag ett kvitto på inköpet?
Apple står för all hantering av försäljningen. De skickar vanligen kvitto via e-post inom någon dag. Om du inte fått något kvitto efter ett par dagar bör du kontakta Apple Support.

Kan man testa programmet innan köp?
Ja, det finns en demo-version att hämta.

Är Adaro Bokföring en webbapplikation?
Nej, Adaro Bokföring sparar alla dina data lokalt på din egen dator.

Vilka företagstyper kan använda Adaro Bokföring?
Adaros bokföringsprogram har anpassade kontoplaner för alla de vanligaste företagstyperna:

• Aktiebolag
  • Enskild firma
  • Handels- och kommanditbolag
  • Stiftelse och ideell förening

Du kan också själv enkelt komplettera kontoplanerna med egna konton eller välja från BAS-kontoplanerna för respektive företagstyp.

Behöver man kunna bokföring för att använda Adaro Bokföring?
Adaro Bokföring ger dig mycket hjälp i ditt arbete till exempel med konterings­instruktioner och momskontroll men det är ett bokföringsprogram. Du bör ha viss förståelse för bokföringens grunder eller intresse av att lära dig grunderna om du skall ha något utbyte av Adaro Bokföring.

En bra källa till tips och råd är Bokföringsnämndens handledning i bokföring: Att föra bok. Den är gratis att ladda ned och beskriver på ett enkelt och bra sätt hur löpande bokföring bör skötas. Det finns även andra broschyrer som kan vara användbara här.

Hur många företag kan jag lägga upp i bokföringsprogrammet?
Du kan använda Adaro Bokföring med upp till tio företag samtidigt. Normalt tar övningsföretaget en av platserna så för att lägga upp ditt tionde företag måste du ta bort övningsföretaget. Företagslistan är alltid tillgänglig i navigationslistan så det går snabbt och enkelt att flytta sig från företag till företag.

Går det att använda appen Fakturera Enkelt ihop med Adaro Bokföring?
Det finns ingen direkt integration mellan de båda produkterna. Däremot är det enkelt att importera bokföringstransaktioner från Fakturera Enkelt till Adaro Bokföring. Båda apparna använder samma kontoplan som standard så det krävs inga ändringar i inställningarna.

Komma igång med bokföringsprogrammet

Hur kommer jag igång med Adaro Bokföring?
När du startar Adaro Bokföring första gången kommer du direkt in i övningsföretaget. Använd det för att bekanta dig med bokföringsprogrammet. Du kan till exempel titta på rapporter, boka verifikat med mera. Du kan när som helst återställa övningsföretaget via arkivmenyn så det är ingen fara att spara ändringar. Under hjälpmenyn hittar du Adaro Bokförings hjälpfil som ger dig mer information. Du hittar också en länk tillbaka hit till supportsidan under hjälpmenyn.

Finns det några supportdokument eller hjälptexter om funktionerna i Adaro Bokföring?
I första hand bör du titta igenom hjälpfilen. Där finns råd om hur du till exempel lägger in ingående balanser och andra saker som är bra att veta när du arbetar med bokföringsprogrammet. Hjälpfilen hittar du via menyn ’Hjälp’ och sedan klickar du på ’Adaro Bokföring Hjälp’. Du kan även läsa hjälpfilen här.

Utöver hjälpfilen så lägger vi med viss oregelbundenhet och ofta baserat på frågor från kunder ut texter ibland på vår blog.

Om du inte hittar det du behöver i hjälpfilen eller på bloggen är du naturligtvis välkommen att mejla din fråga till support@adaro.se

Hur lägger man upp ingående balanser, knappen Spara är inaktiverad?
Knappen Spara aktiveras när Tillgångar och Skulder och Eget kapital är i balans. Då kommer summan i balansfältet att visa 0,00 och därmed aktiveras knappen Spara. Tänk på att Skulder och eget kapital anges med tecken. Tänk också på att om du har belopp på konton som inte redan är upplagda i Adaro Bokföring måste du lägga upp dem innan du börjar att arbeta med ingående balanser.

Du kan läsa lite mer om ingående balanser på sidan 5 i hjälpfilen.

Kan jag lägga till egna konton?
Javisst! Du kan enkelt lägga till fler konton. Antingen väljer du ett konto från BAS-gruppens kontoplan eller så lägger du till ett eget konto. Detta finns beskrivet i blogg-inlägget: Lägga upp ett nytt försäljningskonto

Hur flyttar jag data från mitt gamla bokföringsprogram till Adaro Bokföring?
De flesta svenska bokföringsprogram stöder SIE-standarden så det enklaste sättet är att skapa en SIE4-fil i det gamla programmet och importera den.

Kan Adaro Bokföring exportera SIE-filer av typ 4 till min redovisningskonsult?
Ja, Adaro Bokföring kan både läsa och skriva SIE-filer av typ 4.

Andra frågor

Jag har skaffat en ny Mac. Hur för jag över bokföringen från Adaro Bokföring till den nya datorn?
Det är enkelt att flytta till en ny dator. Först installerar du Adaro Bokföring på din nya dator och sedan för du över företagsdata med hjälp av en säkerhetskopia.

Här finns instruktioner för att göra detta.

Kan jag flytta mina bokföringsdata från Adaro Bokföring till ett annat system?
Ja, det gör du enklast genom att exportera en SIE4-fil.

Finns det fakturering till Adaro Bokföring?
Det finns ingen inbyggd fakturering till Adaro Bokföring men vi hoppas kunna erbjuda det som en egen app snart. Vi har tagit fram en faktureringsapp, Fakturera Enkelt, för iPhone och iPad som kan användas tillsammans med Adaro Bokföring genom att föra över bokföringsunderlag via en SIE4-fil. Läs mer om Fakturera Enkelt här.

Vilka kortkommandon kan man använda i Adaro Bokföring?
Förutom de flesta av Apples standard-kommando finns en lista här.

Finns det en version av Adaro Bokföring för Windows?
Nej, Adaro Bokföring finns enbart för macOS.

Finns det en version av Adaro Bokföring för iPad?
Bokföringsprogrammet är skrivet för macOS och vi har tyvärr ännu ingen version för iOS som kan användas för bokföring på iPad eller iPhone.

Jag har en fråga som inte är besvarad ovan.
Vi tar gärna emot din fråga på support@adaro.se och kommer att svara så fort vi kan.

Kontakta support

E-post: support@adaro.se

Följ Adaro

Twitter: adarosoftware
Facebook: adarobokföring

Senaste version

Nyheter i senaste version (2.2.0)